Katinka Husberg

Katinka Husberg är uppvuxen i en konstnärsfamilj i Viken och bland annat utbildad på École des Beaux-Arts, Konstakademin i Paris (1983-1988). Sedan 1996 är hon bosatt i Axtorps gamla skola utanför Munka Ljungby där hon har sin ateljé. Hon driver dessutom Galleri Skelderhus en kilometer därifrån. 

"Jag är maximalist, i mitt måleri återspeglas livet, tillvaron, mig och allt som sker omkring. Ett måleri för måleriets egen skull, i harmoni och disharmoni. Jag har ett abstrakt tänkande och seende, med penseln styr och 'syr' jag ihop mina kompositioner av färg, form, ljus, djup och penselföringens rytm. Rytmen i bilden är oerhört viktig! Jag bjuder in betraktaren att uppleva mina bilder som om de vore gjorda i ett svep, i ett enda andetag med bibehållen fräschör från början till slut."

- Katinka Husberg.

"Ofta upplever man dessa målningar så som man känner inför en prunkande blombukett. Men de hänger inte bara stilla och dekorativt där på väggen. De är komponerade för aktivitet. När de väl fångat ens blick engageras man lätt som i en slags berättelse av dessa livfulla sammanhang av omväxlande färgformer. Färgformerna tycks tumla om varandra i omväxlande rytmer uppifrån höger och ned till dukens underkant. Men där försvinner de inte ned under ramen. De grips av andra flöden, och blicken kan alltid undan för undan följa dem in i vidare i en kretsgång mellan ständigt varierade möten och konstellationer. Man märker i själva penselskriften hur mycket oljefärgens sinnliga påtaglighet betyder för henne, det ger en konkretion åt dukarna. Men även om man ett ögonblick kan hålla fast dem i medvetandet som vackra, färgrika ting, så rycks man snabbt med in i en annan värld av deras livfullhet." 

- Sven Sandström. Läs hela texten här.